یک کسبوکار را در نظر بگیرید که در شرایطی پیشبینی نشده قرار گرفته است. این شرایط میتواند، آمدن ویروس همهگیر کرونا باشد. این اتفاقی غیرقابل پیشبینی و ناشناخته بود و یک دفعه آمد و با سونامیاش بسیاری از کسبوکارها را در خود غرق کرد، اما چگونه بعضی از این کسبوکارها توانستند از این سونامی نجات پیدا کنند؟ چگونه خود را به نقطهای امن رساندند؟ با نوآوری. اما این نوآوری چیست؟
نوآوری
خلاقیت و نوآوری مترادف و هممعنا نیستند.
خلاقیت به تازگی و منحصربهفرد بودن یک ایده میپردازد و این تازگی اولین کلیدواژه در تعریف نوآوری است. اما همه چیز در این نقطه تمام نمیشود؛ ممکن از در لحظه چندین ایده خلاقانه در ذهن شما متولد شود اما آیا همه آنها کاربردیاند؟ دومین کلیدواژه در تعریف نوآوری کاربردی بودن آن ایده است.
خلاقیت به بعد ذهنی این جریان اطلاق میشود و نوآوری به بعد عملیاتی و کاربردی میپردازد.
حالا که خلاقیت و نوآوری را از هم جدا کردیم بهتر است یک تعریف از نوآوری ارائه بدهیم:
یافتن راهحل، محصول و حتی فرایند انجام کار که تازگی داشته باشد و مفید و کاربردی باشد.
اهمیت نوآوری در کسبوکار
سازگاری با شرایط: به مقدمه برگردید چه چیزی باعث شد کسبوکار خودش را با شرایط خاص همراه کند؟ کسبوکار اول از همه باید به جریاناتی که اتفاق میافتد آگاه باشد به این نوع کسبوکار، هوشیار میگویند که در مقالهای جدا به این بحث میپردازیم. پس از آن باید براساس شرایط برنامهریزی کند و اگر لازم شد بعضی رفتارها را حذف و با نوآوری رفتارهایی را اضافه کند.
مثالی که در ذهنم نقش بست پیتزاسیب است. درست شب قبل از اینکه اعلام کنند همه جا تعطیل است ما در این رستوران غذا خوردیم. اما این برای ما آخرین بار نبود. روزهای بعد که کمی از شوک جامعه خوابیده شد، پیامکی از پیتزاسیب دریافت کردیم که شرایطی را فراهم کرده تا غذا را نیمپز تحویل بگیریم و برای بهداشتی بودن ادامه پخت را خودمان انجام دهیم و و یا اینکه این غذا در درجه حرارت بالایی پخته شده که میکروب و ویروس در این شرایط نابود خواهند شد و از این دست موارد.
رشد کردن: نوآوری، کسبوکار را از رکود نجات میدهد. یک حرکت خطی و پایدار ماندن به اصول اولیه، کسبوکار را در مرحله درجا زدن نگه میدارد. باعث میشود با خلق تازگی و کاربردی بودن ایدهها کسبو کار را پویا و فعال شود.
رقابتی شدن: با وجود پیشرفتهای زیاد اگر شما در کسبوکارتان نواوری و خلق ایدههای تازه و مفید نداشته باشد رقیب میتواند تمام چیزی را که در دست شما است، بگیرد و خودش پیش برود.
برای مثال نوکیا که ادعا داشت تمام صنعت تلفن همراه را در دست دارد با ماندن در همان اصول اولیه کاریاش و توجه نرکدن به تغییرات روز بازار را به رقیبان نوآورش تقدیم کرد.
خلاصه مطلب
نوآوری در کسبوکار فرایندی است که کسبوکار را از رکود و ساکن بودن نجات میدهد و به کسبوکاری پویا و آماده برای مبارزه با رقبا تبدیل میکند.